Met betrokken bewoners keuzes maken voor de buurt

Op de Nacht van de Wijkaanpak in Amsterdam (18 november) werd de rapportage Bewonersparticipatie 2010 gepresenteerd. Ik mocht voor deze rapportage een ronde maken langs de stadsdelen om de resultaten van het afgelopen jaar op te halen. Wat opviel was dat er het afgelopen jaar echt een verdiepingsslag is gemaakt met de bewonersinitiatieven. Bewoners weten het budget beter te vinden, ze dienen meer initiatieven in. Inhoudelijk worden de projecten van bewoners interessanter voor de opgave die er in de buurten ligt. Ze sluiten beter aan bij wat nodig is en zorgen soms voor duurzamere oplossingen. Projecten die voortborduren op eerdere initiatieven, boeken bijvoorbeeld meer en langduriger resultaat.
Waar vorig jaar de rol van bewoners in het toekennen van de budgetten nog beperkt was, is dat nu in bijna alle buurten goed geregeld. Bewoners hebben zitting in regiegroepen of denktanks, die besluiten waar het geld aan besteed wordt. En het leuke is dat bewoners in die rol groeien. Ze worden kritischer ten aanzien van de ingediende initiatieven, dragen bij aan de verbetering van projecten en denken mee over aanvullende financiering uit andere bronnen.
De professionals die in de buurt werken, van stadsdeel, corporaties en het welzijnswerk profiteren van de krachtige rol die bewoners opeisen. Ze hebben veel meer contacten met diverse groepen bewoners en de uitwisseling over de problemen en kansen in de buurt vindt veel vaker plaats.

De ingezette werkwijze kan – ook in de komende periode met minder geld voor de wijkaanpak-buurten – blijvend resultaat opleveren. De betrokkenheid van bewoners moet nog beter benut worden om in het overleg tussen professionals en bewoners keuzes te maken voor de buurt. Ik pleit er daarom voor om de interactie & dialoog met bewoners te intensiveren. Uitwisseling en goede gesprekken op buurtniveau zijn nodig om prioriteiten te stellen en de agenda voor de buurt te maken. Vanuit het vertrouwen dat dan ontstaat kunnen professionals en bewoners met elkaar samenwerken in zinvolle coproducties en worden bewonersinitiatieven in een vruchtbare bodem geplant.

download Bewonersparticipatie in de wijkaanpak 2010

Danielle Driessen

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Plaats een reactie